szereplők

Hadzsikosztova Gabriella – ének, próza

Tzvetelina Nikolova/ Horváth Veronika – próza, tánc

Simon Attila – hegedű, zongora

Weisz Gábor – szaxofon, fuvola

Gyányi Marcell – nagybőgő

Wertetics Szlobodán – tangóharmonika

rendező

C. Nagy István

koreográfus

Tzvetelina Nikolova

zenei vezető

Weisz Gábor

koncert, előadás

Kurt Weill szinte teljesen ismeretlen a bolgárok között, pedig talán a világ legnagyobb színházi zeneszerzője. Olyan énekesek énekelték szerzeményeit a világban, mint Louis Armstrong, Lotte Lenya, Teresa Stratas, Gisela May, Ute Lempert, Nick Cave, Sting, Robbie Williams, The Doors, Tom Waits, Maurice Chevalier, Ella Fitzgerald, Loo Reed, Frank Sinatra, Jessica Lang, Julie Andrews, Nina Hagen és még hosszan sorolhatnánk. Weill a komolyzenétől indult, onnan csapódott a színházhoz. Írt operát, balettet, színpadi zenét és igazi slágereket is. Élt Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Élete a történelem viharainak köszönhetően kalandosra sikeredett. A darabban kiragadunk néhány valós vagy elképzelt jelenetet ebből, némi iróniával fűszerezve, megmosolyogva, de nem tiszteletlenűl.

Kurt Weill dalai nem váltak ismerté Bulgáriában, sem eredeti nyelven, még kevésbé bolgárul. Bertolt Brecht darabjait ugyan szép számmal mutatták be a színházak, de a Koldusoperát kivéve a zenés darabokat kihagyták a repertoárból. Így Kurt Weill és munkássága meglehetősen ismeretlen a bolgár közönség előtt.

Kérésünkre három híres bolgár költőnő fordította a dalszövegeket bolgár nyelvre. Nadezsda Zaharievának, Radosztina Angelovának és Kjoszeva Szvetlának sikerül olyan szövegeket írniuk, amelyek önállóan is irodalmi értéket képviselnek.

A dalok közül a legtöbb még sohasem hangzott el bolgár nyelven, de hangszerelésben is próbáljuk megújítani a világhírű slágereket – „Meddig még”, „Cápadal”, „Ágyúdal”, „Youkali tangó”, „September song”, „Surabaya Johnny”, „Nana dala”, „Lost in the stars”.

malko teatro logo
Az ismeretlen csillag Kurt Weill