Színpadi játék és vokál

Hadzsikosztova Gabriella

Fúvós hangszerek, perkusszió és vokál

Nikolaj Ivanov OM

Szaxofon

Tóth Viktor

Fuzionális performance egy színészre és két zenészre

Nekünk, kelet európaiaknak még szoknunk kell a határok nélkülilétet. Nekünk még nem természetes, hogy egy bolgár és egymagyar művész gondol egyet, és Berlinben improvizálgatnak kicsit,néhány száz néző előtt, akik között a német a legkevesebb. Arémületet és a kapaszkodók utáni kapkodást, felváltotta amegnyugvás: vannak stabil értékeink, amire állhatunk, amikbefogadnak, és ahonnan elrugaszkodhatunk.

A Without frontiers előadásszerű koncert. A lényeg a zene. A nézőakár csukott szemmel is élvezheti a zenét, de a látvány elemeksegítenek az utazásban. A képek megmozdulnak, forognak, pörögnek,elszédítenek, aztán megpihennek, elbódítanak, kiszakítanak avalóságból, hogy csak a zenére figyelj…

„Adj, Uram, esőt!”...

Az eső elhozza azt a megtisztulást, amelyet régóta kerestünk, ésmindig is keresni fogunk.

Három teljesen különböző és első pillantásra össze nem illőhabitus fonja össze alkotói lelkületét és szellemi energiájátszokatlan módon, rítusok, ősi dallamok, kolostorok, parázstáncosokés mondák által ihletve. A háttérben gondosan összeválogatottképek láthatók, amelyek egybeolvadnak a három előadó testével,arcával, szemével, zenéjével, szavaival és érzelmeivel. A zene,a szavak, az alkotó hang és a mozgás segítségével a határtalanszabadság születik meg improvizációjukban.

A szavak kiegészítik a zenét, és a zene kiegészíti a szavakat.Az egyes részletek közötti csend nem tör rád erőszakosan, hanemépp a kellő időben ad egy korty lélegzetet, hogy feltoluljonbenned: „Madár vagy”.

Az előadásban elhangzó szövegeket Hadzsikosztova Gabriellaszerkesztette legendákból, imákból, versekből, és prózákból.

Nikolaj Ivanov olyan zenét játszik, amely magába foglalta a jazz,az ethno, az ambient, a new age, a minimal és a folk elemeit, amitmásképpen Cross Culture-nak nevezünk.14 filmhez írt filmzenét,amelyet a balkáni hangulat ihletett meg. 15 albuma jelent meg. Azenész gitáron, tamburán, szitáron, zongorán, szintetizátoronés perkusionon játszik és énekel. 1996 tavaszán Nikolaj Ivanovvolt az egyik kezdeményezője az Everest elnevezésű kéthetesexpedíciós koncertnek, amelyen Teodoszij Szpaszovval és mászenészekkel együtt performanceszerűen adott elő az 5345 m magasKalapatar csúcson. Ez a performance bekerült a Guiness rekordokkönyvébe, mint a világon legmagasabb helyen előadott koncert.

Tóth Viktor a fiatal magyar jazz zenész generáció egyiklegtehetségesebb muzsikusa. A budapesti Liszt Ferenc ZeneművészetiEgyetem Jazztanszékén 2003-ban végzett szaxofon szakon. A magyarjazz élvonalába tartozó muzsikusok közül, játszott KőszegiImrével, Babos Gyulával, Oláh Kálmánnal, László Attilával, akülföldiek közül, pedig olyan zenészekkel, mint Harry Sokal,Arnie Somogyi, Winston Clifford, Peter Finoch. 2002-ben alakítottameg saját együtteseit - a Road Six Sax zenekart és a Tóth ViktorTercetet.

Hadzsikosztova Gabriella Szófiában született. Elvégezte aBudapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet, musical szakon.16 évig volt tagja a Magyarországi Német Színháznak. Több mint30 főszerepet játszott el németül. Alapítója és művészetivezetője a Malko Teatrónak, ahol rendez és játszik. Előadásaibanrengeteg mozgásszínházi, képzőművészeti, zenei és technikaielemet használ fel, de mindig alárendelve azokat az irodalom és aszínház, a bolgár folklór és autentikus zene iránti elfogultszeretetnek.  Magyar, bolgár és német nyelven játszikrendszeresen. A Wertetics Orkesztar, a Road Six Sax, a Hagabi, aHatáreset és a Právo Zenekar énekese.

malko teatro logo
Without frontiers